Diéta, fogyókúra, életmódváltás

Illés Tünde

egészség mentor

Ha volt valaha túlsúlyod, biztos kipróbáltál már valamilyen diétát vagy fogyókúrát. Még az is lehet, hogy fogytál tőle…De mi lett később? Lassan visszakúsztak a nehézkesen leadott kilók? Esetleg több jött vissza, mint amennyit fogytál? Újabb és újabb módszerek jönnek szembe pl. szétválasztó diéta, kalóriaszámolgatás, szénhidrátmegvonás, paleo, stb. Te meg csak kapkodod a fejed és próbálsz egy neked megfelelő táplálkozást kialakítani, esetleg egy újabb módszert kipróbálni, bízva abban, hogy az majd talán beválik és jót fog tenni. 

Azt már megtapasztaltad, hogy a divatdiétákkal, koplalásokkal nem fogsz hosszútávon egészséges változásokat elindítani a szervezetedben!

Kalória megvonással ugyan fogyni fogsz az első időkben, hiszen a szervezeted éhezéses állapotba kerül, először a tartalék cukrokat (a glikogént) kezdi el lebontani, majd utána az izomokat és végül a zsírt is. Ha a mérleget figyeled és látod, hogy fogytál, még örülsz is, mert nem tudod, hogy ez óriási csapda és később jojó effektussal bosszulja meg magát a koplalás. Szóval semmiképp ne egyél hosszú távon alapanyagcsere alatt!

Fontos szabály, hogy ha szeretnél szebb alakot, akkor a neked megfelelő személyre szabott táplálkozással és mozgással tudsz átalakulni, formálódni.

Soha ne a súlyvesztés legyen az elsődleges célod, hanem, hogy a testedben a zsír-izom % változzon, azaz a zsír csökkenjen és az izom nőjön. Ha közben a neked megfelelő mozgásformát választva heti 3-4 alkalommal mozogsz, akkor látványos változásra számíthatsz, de nem 1-2 hét alatt. Ha egy módszer vagy termék azzal kecsegtet, hogy gyorsan, könnyen lefogyaszt, kezdj el gyanakodni!
Biztos lehetsz benne, hogy az egészséges, tartós fogyás, alakformálás hosszabb ideig tart, fáradságosabb és változásokkal jár. Ezért hívják életmódváltásnak, ami- ha kitartóan csinálod-, jobb egészséget, magasabb vitalitás szintet, személyiségfejlődést, jobb önértékelést és mellékhatásként szebb, formásabb alakot eredményez. 

Ha szeretnél pontos útmutatást, hogyan vágj bele sikeresen az életmódváltásba, gyere el egy konzultációra vagy anyagcseretípus mérésre!

 

#fogyókúra #diéta #életmódváltás