Tényleg egészségesebbek a light és diétás termékek?

Tényleg egészségesebbek a light és diétás termékek?

Illés Tünde

egészségmentor

Mivel az egészség és az egészségmegőrző termékek egyre divatosabbak, egyre jobban eladhatók, természetesen az élelmiszeripar (én néha csak vegyiparnak csúfolom:) is ki akarja venni a maga profitját ebből a folyamatosan növekvő iparágból, még ha kisebb-nagyobb átverések árán is.:(

A light vagy a diétás szó egy termék csomagolásán sokak számára vonzó, mert a termék a varázsszavak hatására egészségesebbnek tűnik.

A magát tudatosnak gondoló, de kissé naív vásárló inkább ezeket teszi a kosarába a hagyományos termékek helyett. Az igazság azonban az, hogy a light vagy diétás termékek sokszor csak egy hajszálnyival jobbak, mint az eredeti változatuk, vagy még rosszabbak is, mert teljesen feldolgozott, mű termékek!

Ha valamit kivesznek egy termékből, akkor azt valamivel pótolni kell, különben nem tartaná meg se az állagát, se az ízét, így szinte mindig adalékanyagokkal helyettesítik a kihagyott összetevőket. Ha valami zsírszegény, akkor általában magasabb a szénhidrát (és a cukor) tartalma, ha pedig cukormentes, akkor tele van zsírral vagy a bélflórát károsító és puffasztó mesterséges édesítőkkel.

A cukormentes címke azért is becsapós, mert lehet, hogy nincs benne hozzáadott cukor, de tele van természetes cukrokkal, pl. aszalt gyümölcsökkel, amik nagyobb mennyiségben éppúgy kedvezőtlenül hatnak a vércukorszint stabilan tartására, mint a hozzáadott cukrok. Vagy a cukor helyett más édesítők vannak a termékben, amiknek ugyanakkora a kalória- és szénhidráttartalma, mint a cukornak pl. méz, agavé szirup, juharszirup, stb.

Tehát a csalogató marketing- varázsszavak helyett érdemesebb alaposan szemügyre venni egy termék csomagolásán az összetevők listáját. Az összetevők listáján látszik, hogy mennyire természetes az adott étel, vannak-e benne rejtett cukrok, vannak-e benne kerülendő/egészségtelen összetevők (pl. hidrogénezett olajok, hozzáadott keményítők, mesterséges adalékanyagok) és vannak-e benne olyan allergének, amik neked allergia/intolerancia miatt nem jók.

Ha még nem tudod, hogy milyen élelmiszer árt, és mi használ neked, hogy a fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat milyen arányban érdemes fogyasztanod, hogy milyen hormontípusba tartozol, vagy már eleged van a sok próbálkozásból és végre személyre szabott étrend alapján szeretnél táplálkozni, gyere el anyagcseretípus mérésre!

#lighttermékek #diétás #cukormentes #zsírszegény